Vi er inne i årets roligste måned for de fleste. Men resten av året står vi i fare for å skynde oss så mye at alt stopper opp.
Ønsket om å prestere maksimalt har fått samfunnet til å fokusere på helse, trening og et sunnere kosthold. Men vi fortsetter å stresse oss igjennom hverdagen, på jakt etter mer overskudd og energi. Undersøkelser viser at rundt halvparten av norske arbeidstakere sliter med én eller flere helseplager relatert til stress. Dersom mennesker fungerer på høygir uten å finne "pauseknappen" iblant, kan de sette seg i en tilstand av kronisk og skadelig stress. Det kan resultere i utbrenthet og langtidsfravær fra arbeidslivet grunnet blant annet muskel- og skjelettplager – smerter man ikke finner årsaken til på MR eller røntgenbilder.
Det er komplekse årsaker bak stressrelaterte plager og dermed heller ingen lettvinte løsninger. Men vi har samtidig mer enn nok kunnskap i dag til at ingen kan lene seg tilbake og si at det er umulig å gjøre noe med. Mediene er fulle av ekspertuttalelser om at det lønner seg å ta helt ferie i ferien. Det er viktig å tømme hodet fullstendig for stresset og kravene vi er utsatt for i hverdagen. På samme måte er det avgjørende å ta «miniferier» hver eneste dag. Det handler om å finne teknikker som gjør at vi fyller opp tanken fortløpende – ellers kan det bli bråstopp uten at vi har lagt merke til at den er i ferd med å bli tom.
I dagens arbeidsliv er det ikke nok å sørge for at alle har ergonomisk riktige stoler eller får rabatt på et treningssenter. Heldigvis er det stadig flere arbeidsgivere som forstår at de har ansatt hele mennesker, og at prestasjonene på jobb henger sammen med hvordan de har det.
Mental trening i toppidretten er etter hvert blitt svært utbredt og anerkjent. Mange hevder det er den mentale styrken som skiller utøverne i toppen. Det handler om å bevare konsentrasjonen og motivasjonen, om å håndtere stress og press, om å prestere maksimalt når det gjelder mest. Ikke minst er man i idretten opptatt av restitusjon, om å hente seg inn. Nå ser vi at stadig flere næringslivsledere fatter interesse for denne tankegangen, også i arbeidslivet.
Vi bruker alle mange av de samme teknikkene som toppidrettsutøverne i vår mentale trening i en eller annen form, gjerne ubevisst. Men for å oppnå ønskede resultater må vi jobbe systematisk og målrettet over tid. Holdningen må være at mental trening er like akseptert som fysisk trening og at restitusjon er nødvendig for prestasjon. Det er i de fleste virksomheter i Norge menneskene som skaper resultatene, og det må derfor bli like selvfølgelig å investere i menneskene der som i maskiner på en fabrikk.
Nærvær og oppmerksomhet gjør oss nemlig bedre rustet til å håndtere stadige endringer og nye krav – og å oppnå toppresultater. Det handler om å holde hodet kaldt og hjertet varmt.
Oppmerksomhetstrening er en godt dokumentert teknikk for å få ned stressnivået i kroppen og samtidig holde konsentrasjonen oppe gjennom en lang og krevende arbeidsdag. Det er ikke vanskelig, men krever at det blir prioritert. Mental trening er heller ikke noe mystisk og overtroisk. Bak teknikkene ligger kognitiv psykologi og hjerneforskning.
Bedrifter som sørger for mental trening til sine ledere og øvrige ansatte vil ha konkurransefortrinn og finne igjen resultatene på bunnlinjen. Dette fordi fokuserte og tilfredse ansatte er mer effektive, kreative og løsningsorienterte. De kommuniserer tydeligere og oppnår mer med mindre stress. De er mindre utsatt for langvarig sykefravær. Samtidig gir det økt tilstedeværelse og bedre livskvalitet i livet generelt.
Her er noen tips til enkle øvelser du kan ta i bruk allerede i sommerferien for å senke stressnivået:
1. Fokuser på pusten
Det enkleste verktøyet vi kan ta i bruk for å roe ned, er pusten. Når du fokuserer på å puste godt inn og ned i magen, senke skuldrene og puste godt ut – senker du spenningsnivået i kroppen momentant. Kjenner du deg spent eller stresset – vend fokuset inn mot pusten og ta noen dype åndedrag.
2. Aktiv hvile
Vær til stede i øyeblikket. Om du er på ferie med familien eller alene, stopp opp og kjenn etter. Tilstedeværelse og det å stoppe opp i øyeblikket og bare «være» er en god øvelse for å finne roen imens du holder på med noe aktivt.
3. Refleksjon
Gi deg selv forutsetninger for å slappe av og nyte.
- Nevn 10 ting du har gjort bra i våres. Hva vil du gjøre mer av i høst? Hvordan ser du for deg at det skal gjøres?
- Rens opp innboksen.
- Start opp mykt etter ferien. Sett av egentid til refleksjon og planlegging med deg selv.
Hva kan du starte med allerede i dag?
Vi håper så mange som mulig tar med seg litt sommermodus tilbake til hverdagen når ferien er over.
God sommer fra oss i Bwell!
Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi deler jevnlig relevant fagstoff, invitasjoner til webinarer og podcasten Bwell praten.