Visste du at korte pauser – kun 10 til 20 minutter – kan gi deg en betydelig energiboost og bidra til bedre helse? Søvn og hvile fungerer som kroppens egen "superkraft" og kan hjelpe deg å møte dagens utfordringer med et skarpere fokus og større overskudd.
Lege og forsker Ole Petter Hjelle beskriver hvordan kroppen gjennomgår en "renseprosess" når vi hviler. Når du sover eller tar en kort pause, aktiveres viktige prosesser som hjelper kroppen og hjernen å komme i balanse igjen. Blodtrykket synker, blodsukkeret stabiliseres, og hjernen får muligheten til å rense ut avfallsstoffer som har samlet seg opp gjennom dagen. Korte pauser kan dermed bidra til å skjerpe fokuset, redusere stress og styrke både kreativitet og hukommelse. Over tid kan regelmessige pauser redusere risikoen for sykdommer som demens og høyt blodtrykk.
En kort hvil kan gjøre langt mer enn å hjelpe oss gjennom dagens oppgaver – den kan også øke prestasjonene våre betydelig. Søvnterapeut Aleksander Andersen forklarer at hvile fungerer som en nødvendig opplading for kroppen, på samme måte som en drill som trenger et fulladet batteri for å yte maksimalt. Når vi gir kroppen tid til å hente seg inn, forbedres både reaksjonsevnen og den fysiske yteevnen.
Kjenner du øyelokken blir tunge rundt klokken 1400? Det er ikke bare fordi du har jobbet lenge eller intenst. «Klokka 14-knekken» kommer av kroppens naturlige døgnrytme som gjør at du blir trøtt. Rundt denne tiden kommer et trykk i hjernen som gir langsomme hjernebølger, like dem man ser under søvn. Det er flere studier som framhever fordelene ved å ta en lur rundt denne tiden. Og fenomet er ikke nytt. Både Churchill og Einstein var begge kjent som powernapere. Grunnleggeren av PR-byrået Champion the Cause, Marvin Stockwel, tar korte lurer flere ganger i uken. "De gir meg fornyet energi, slik at jeg blir eksplosivt mer nyttig, konstruktiv og kreativ etter en lur enn når jeg tvinger meg selv til å slite meg gjennom trettheten", sier Stockwell.
Behovet for hvile varierer gjennom året. Om vinteren, når det er færre timer med dagslys, produserer kroppen mer av søvnhormonet melatonin, noe som kan gjøre oss søvnige og energiløse. I slike perioder er korte pauser avgjørende for å holde fokus og gjenvinne energi. Også livssituasjonen spiller inn. Perioder med høyt stress, som krevende jobbsituasjoner eller personlige utfordringer, kan føre til at kroppen trenger flere pauser for å håndtere belastningen. Å gi seg selv tid til å hente seg inn kan bidra til å redusere stress og forbedre både helse og produktivitet.
For å få mest mulig ut av en pause, anbefaler ekspertene en varighet på 10–20 minutter. Den amerikanske forskeren Sara Mednick har utviklet et sleep weel i sin bok: Take a nap! Change your life, som viser deg når på dagen det er optimalt for deg å ta en powernap. Hun påpeker at når vi står opp ved syv-tiden, øker søvntrykket gjennom dagen og behovet for en nap.
Lege Ole Petter Hjelle advarer mot å hvile for lenge eller for sent på kvelden, da kroppen kan gå inn i dyp søvn, noe som kan føre til forstyrrelser for nattesøvnen. Studier viser at korte pauser kan gi flere helsefordeler, som lavere blodtrykk, bedre kolesterol og redusert risiko for overvekt.
Flere bedrifter innreder hvilerom og legger tilrette for at ansatte skal kunne ta en hvilepause på jobb. Det er flere grunner til det. Studier framhever fordelene ved å ta en lur i arbeidstiden som mindre tretthet, bedre reaksjonsevne og kognitive ferdigheter. Avinor har tilrettelagt et eget hvilerom for at ansatte i flytårnet på Gardermoen kan ta en hvilepauser på jobb.
Forskning viser og til at en powernap i løpet av natten er bra for å fremme helse, søvn og overskudd på nattevakt. "Å få lagt inn et par pauser om natten til å sove, bare en 15–20 minutters «kraftblund» om gangen, kan vise seg å bli kanskje det viktigste tiltaket for å forebygge skader av skiftarbeid på lang sikt.", Idébankens hefte om Skift og turnusarbeid.
Her er noen tips til hvordan du kan ta korte, men effektive pauser i løpet av dagen:
Med Bwell Pausen kan du enkelt integrere effektive hvilepauser i arbeidshverdagen. Kombinasjonen av massasje og mental trening hjelper kroppen å hente seg inn igjen på bare 15 minutter. Resultatet? Mindre stress, mer fokus og et friskere sinn.
Meld deg på vårt nyhetsbrev. Vi deler jevnlig relevant fagstoff, invitasjoner til webinarer og podcasten Bwell praten.