5 gode grunner til å hvile i løpet av arbeidsdagen

Det er et økende samfunnsproblem at vi er trøtte og slitne, og det har påvirkning på vår arbeidskapasitet. Med enkle grep kan du få mer overskudd.

Kategori:

Take a nap! Change your life.

Tittelen er hentet fra boka til en av verdens fremste forskere på effekten av powernapping, dr. Sara Mednick. Det handler om å sette av tid til å sove i korte perioder mens man jobber - om du er på ditt arbeidssted eller har hjemmekontor. Formålet er å redusere antall våkne timer i strekk, og dermed restarte og booste hjernen og resten av kroppen.

Søvnforsker Børge Sivertsen har påpekt ovenfor NRK at bedrifter bør legge til rette for en kort lur i arbeidstiden. Sivertsen henviser til forskning fra USA og Sverige. I nabolandet har de sett at sykefraværet har gått ned hos kommuner som har innført mulighet for power naps.


Det er mange gode grunner til å ta en pause og restituere i løpet av arbeidsdagen - her har du 5:

Bilde: Free siting.


1. Produktiviteten økes

Enkelte forskningsstudier konkluderer med at vi sover for lite i mange land, inkludert Norge. Når vi får for lite søvn, så blir vi fortere slitne og vi har ikke mulighet til å prestere på vårt beste. Etter en normalarbeidsdag på 8–9 timer jobber vi på halv fart, dvs. 50 % av kapasiteten vår. Tar vi oss tid til 15 minutters power nap, har vi høy arbeidskapasitet gjennom hele dagen, viser forskning.


2. Overskudd i hverdagen

For å kunne være produktive på jobb er det mange faktorer som spiller inn. Den viktigste av alle er overskudd. Hvilken tilstand vi er i etter jobb, spiller også en rolle for hvordan vi har det om kvelden og arbeidsdagen etter. Ved å ta deg en høneblund midt på dagen får du både mer overskudd og du øker kvaliteten på nattesøvnen. Sannsynligheten for at du har ork til å ta deg en gåtur eller trene på kveldstid er også økende, dersom du har overskudd etter en jobbdag.


3. Prestasjon og ytelse

Vi erfarer en liten revolusjon innen næringslivet, forsvaret og idretten. Særlig toppidretten erfarer at det som skiller de beste fra de nest beste er mentale ferdigheter. Når det gjelder prestasjoner og ytelse, er det godt dokumentert at dersom du har et søvnunderskudd, så vil en kort blund virke positivt. Er vi mer uthvilte, våkne og til stede, så har det en direkte positiv effekt på vår prestasjonsevne. Det viktigste vi kan lære fra toppidretten er bruk av restitusjon som en sentral faktor for å nå dit en vil. Søvn og hvile er ikke bare avgjørende for de som skal stå øverst på pallen, men også for alle oss andre som skal fungere godt hver dag.


4. Hukommelse bedres

Det er velkjent at søvn og hukommelse henger tett sammen. Ståle Pallessen, professor i psykologi ved Universitetet i Bergen, forklarer at hjernen blir forstyrret langt mindre når den sover, det skjer permanente strukturelle endringer i hjernen som danner grunnlaget for hukommelse. Dette skjer både under korte og lange søvnperioder, noe som bedrer hjernens kapasitet.


5. Kommunikasjon

Har du opplevd at enkelte «andre» har litt kort lunte av og til? Årsaken til det er som oftest at «de» er trøtte og slitne. Vår evne til tilstedeværelse svekkes utover dagen. En liten pust i bakken kan hjelpe til at stressnivået justeres ned og vi får økt vårt overskudd. God kommunikasjon skjer når vi er våkne til stede!

Det er et økende samfunnsproblem at vi er trøtte og slitne Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. Vi må alle ta ansvar for å ha overskudd hver dag, samtidig som bedrifter er tjent med å bidra med kunnskap, verktøy og refleksjon for at det kan skje. Arbeidsgivere vil ha produktive, friske og glade medarbeidere! Hvile på jobben er et effektivt HMS-tiltak og kan ha stor betydning for arbeidskapasitet og bedriftens økonomi.

Se intervju med HR-rådgiver Kim Kolstad, om hvorfor og hvordan de på AVINOR Flysikkerhet Oslo lufthavn bruker Bwell Pause konseptet.

Tekst: Ingun Mjaaland

Bli kunde hos Bwell

Ta kontakt med oss om du ønsker å bli kunde.

Bli kunde